« NEURIKH ANOREKSIA : H AUTOKATASTROFH | Δυσεύρετα προϊόντα, πολύτιμα για την υγεία μας »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

trofikh dhlhthriash


alt

Εάν μέχρι τώρα νομίζατε πως για να πάθετε τροφική δηλητηρίαση το απαραίτητο συστατικό θα ήταν ένας ύπουλος δολοφόνος που θα "εμπλούτιζε" το φαγητό σας με ένα μυστικό δηλητήριο... λανθανόσασταν! Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα και προ πάντων χωρίς την "βοήθεια" κανενός...

Η συνταγή για μια "πετυχημένη" τροφική δηλητηρίαση είναι απλή:

> Παίρνετε ένα τρόφιμο που να έχει "χαλάσει",

> το εισάγετε στο στόμα, και

> απολαμβάνετε... με συνέπειες!

Εάν αυτό σας φαίνεται παράξενο, συνεχίστε να διαβάζετε και θα ανακαλύψετε πότε τα φαγητά "χαλούν" και γιατί, και πως η κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μια τροφική δηλητηρίαση.

Βακτηρίδια υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού μας. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα και η σαλμονέλα (για να διαβάσετε περισσότερα κάντε κλικ στο άρθρο "Σαλμονέλα" ). Ανάλογα με το είδος τους, τα βακτηρίδια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αυξάνονται πολύ στα διάφορα τρόφιμα ή και στο μαγειρεμένο φαγητό και το μολύνουν. Όταν εμείς καταναλώσουμε τέτοιο μολυσμένο φαγητό ή μολυσμένα τρόφιμα, μπορεί να δηλητηριαστούμε. Τότε είναι που λέμε πως πάθαμε τροφική δηλητηρίαση.

altΙδιαίτερα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψαρικά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από βακτηρίδια. Ο λόγος είναι ότι στα βακτηρίδια αρέσουν πολύ οι πρωτεΐνες και τις χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν.

Τα βακτηρίδια μπορούν όμως μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες να αναπτυχθούν επικίνδυνα. Στα βακτηρίδια αρέσουν ιδιαίτερα οι ψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία.

Για να αποφύγουμε λοιπόν την ανάπτυξη βακτηριδίων στα νόστιμα μας φαγητά πρέπει να τα κρατούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό και υπάρχουν εξάλλου τα ψυγεία! Αφήνοντας για παράδειγμα το ωμό κρέας έξω από το ψυγείο για κάποιο χρονικό διάστημα δίνουμε πράσινο φως στα βακτηρίδια να μας το μολύνουν!

altΌταν μαγειρεύουμε τα τρόφιμα πολλά από τα βακτηρίδια καταστρέφονται. Υπάρχουν όμως και διάφορα βακτηρίδια που επιζούν στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, έτσι ώστε να συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί το φαγητό. Γι' αυτό και τα μαγειρεμένα φαγητά δεν πρέπει να τα αφήνουμε πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά να τα βάζουμε στο ψυγείο.

Πώς καταλαβαίνουμε εάν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει; Πολύ απλή η απάντηση: Στις πλείστες περιπτώσεις φαγητά ή τρόφιμα που έχουν πολιορκηθεί από βακτηρίδια, μυρίζουν άσχημα ή και αλλάζουν τοπικά το χρώμα τους. Εάν λοιπόν κάτι μυρίζει παράξενα... καλύτερα να το πετάξετε.

Όμως μην ανησυχείτε... αν η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται. Ανάλογα με το πόσο έντονη ήταν η μόλυνση και ανάλογα με το είδος των βακτηριδίων η δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί λίγες ώρες μέχρι και εβδομάδες μετά την μόλυνση μας, και μπορεί να κρατήσει λίγες ώρες μέχρι και περίπου δέκα μέρες.

Τι συμβαίνει όταν έχουμε πάθει τροφική δηλητηρίαση;

Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης είναι η διάρροια, πόνος στο στομάχι, εμετός, πονοκέφαλος, πυρετός και κάποτε αίμα και πύο στα ούρα.

Μόνο σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, ανθρώπων, π.χ. σε ηλικιωμένους, βρέφη, σε άτομα που πάσχουν, μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη γι' αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν ένα γιατρό.

Για τους υπόλοιπους μας σε μια τέτοια περίπτωση δεν μένει τίποτε παρά... υπομονή και το δίδαγμα, την επόμενη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που βάζουμε στο στόμα μας, ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται τα μολυσμένα τρόφιμα!

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog


Subscribe to RSS headline updates from:
Powered by FeedBurner

Stop button Start button

ShoutBox

Τίτλος τραγουδιού σας:
Οι ακροατές σας αριθμό:
Κατάσταση του διακομιστή σας:
Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
Τελευταία σχόλια

Ο ψυχίατρος, η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά.
Αγγελική Β.: Ενδιαφέρον άρθρο είναι και το "Οι μορφές και τα αίτια της...

Ανορεξια και βουλημια
Chaff Cutter: Please keep it up!

Πυρετός και δέκατα : Αίτια και θεραπεία
Seo Services Jaipur: I like your post from my heart.

Το ρόφημα που καίει το λίπος
Seo Services Jaipur: Hara to monophonic sigouro einai kai hottie Gia Sena kapou STO...

Το ρόφημα που καίει το λίπος
fashion designing institute in jaipur: Really great post nice work i love your work and its really...

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι ανάλογα με το ύψος μου
seo services jaipur: πόσο πρέπει να αδυνατίσετε για να είστε υγιής, πόσο λίπος έχετε...

Χάστε κιλά ψωνίζοντας! Ο δεκάλογος
seo services jaipur: Όχι μόνο θα τα ευχαριστηθείς περισσότερο, αλλά, φτιάχνοντάς το...

Κότσι: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το κότσι...
fashion designing in jaipur: Δεν υπάρχει μία χειρουργική μέθοδος που να διορθώνει όλα τα...

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά αποτελεσματικά στην...
Αποφραξεις Αθήνα: Η ενημέρωση σώζει ζωές.

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά αποτελεσματικά στην...
Αποφραξεις: μακάρι να γίνονται σωστές διαγνώσεις σε όλες τις ασθένεις για να...

Δημοφιλείς εγγραφές

Δημοφιλείς εγγραφέςΔιατροφή στην εφηβεία (32)
Ηπατίτιδα,Η μόλυνση γίνεται συνήθως με την... (22)
Γαστρεντερίτιδα (13)
Τι είναι Αυχενικό Σύνδρομο; (13)
AKMH...τι πρέπει να προσεξουμε (11)
Μολυσματική τέρμινθος (6)
Χρόνια μέση ωτίτιδα - Χολοστεάτωμα (6)
Οι γόνιμες μέρες (5)
Πότε πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα μια ελιά στο... (5)
Κίρρωση του ήπατος: συμπτώματα και επιπλοκές (4)

... Δείτε ακόμα:

  • Ιούνιος 2013 (2)
  • Μάιος 2013 (8)
  • Απρίλιος 2013 (4)
  • Μάρτιος 2013 (12)
  • Φεβρουάριος 2013 (14)
  • Ιανουάριος 2013 (23)
  • Δεκέμβριος 2012 (18)
  • Νοέμβριος 2012 (25)
  • Οκτώβριος 2012 (40)
  • Σεπτέμβριος 2012 (16)
  • Αύγουστος 2012 (10)
  • Ιούνιος 2012 (3)
  • Μάιος 2012 (20)
  • Απρίλιος 2012 (45)
  • Φεβρουάριος 2012 (7)
  • Ιανουάριος 2012 (21)
  • Δεκέμβριος 2011 (70)
  • Νοέμβριος 2011 (113)
  • Οκτώβριος 2011 (50)
  • Σεπτέμβριος 2011 (75)
  • Αύγουστος 2011 (15)
  • Ιούλιος 2011 (10)
  • Ιούνιος 2011 (9)
  • Μάιος 2011 (14)
  • Απρίλιος 2011 (37)
  • Μάρτιος 2011 (36)
  • Φεβρουάριος 2011 (10)
  • Ιανουάριος 2011 (3)
  • Δεκέμβριος 2010 (1)
  • Νοέμβριος 2010 (15)
  • Οκτώβριος 2010 (9)
  • Σεπτέμβριος 2010 (21)
  • Αύγουστος 2010 (17)
  • Ιούλιος 2010 (81)
  • Ιούνιος 2010 (130)
  • Μάιος 2010 (104)
  • Απρίλιος 2010 (41)
  • Μάρτιος 2010 (39)
  • Φεβρουάριος 2010 (18)
  • Ιανουάριος 2010 (99)
  • Δεκέμβριος 2009 (59)
  • Νοέμβριος 2009 (24)
  • Οκτώβριος 2009 (69)
  • Σεπτέμβριος 2009 (6)
  • Αύγουστος 2009 (14)
  • Ιούλιος 2009 (30)
  • Ιούνιος 2009 (141)
  • Μάιος 2009 (128)
  • Απρίλιος 2009 (62)
  • Μάρτιος 2009 (5)
  • Φεβρουάριος 2009 (47)
  • Ιανουάριος 2009 (19)
  • Δεκέμβριος 2008 (2)
  • Νοέμβριος 2008 (6)
  • Οκτώβριος 2008 (16)
  • Ιούλιος 2008 (16)
  • Ιούνιος 2008 (1)
  • Μάιος 2008 (36)
  • Απρίλιος 2008 (77)
  • Μάρτιος 2008 (62)
  • Φεβρουάριος 2008 (57)
  • Ιανουάριος 2008 (119)
  • Δεκέμβριος 2007 (119)
  • Νοέμβριος 2007 (54)
  • Οκτώβριος 2007 (27)
  • Σεπτέμβριος 2007 (16)
  • Αύγουστος 2007 (44)
  • Ιούλιος 2007 (10)
  • Ιούνιος 2007 (35)
  • Μάιος 2007 (89)
  • Απρίλιος 2007 (62)
  • Μάρτιος 2007 (83)
  • Φεβρουάριος 2007 (112)
  • Ιανουάριος 2007 (243)