« ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ - Αίτια, Αντιμετώπιση | ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ Ν’ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ; »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΨΩΡΙΑΣΗ

Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος, 1998


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ένας από τους κύριους λόγους που θα αναφερθούμε στην ψωρίαση είναι η μεγάλη συχνότητά της. Αν πάσχετε κι εσείς, δεν είστε οι μοναδικοί! Πάρα πολλοί άνθρωποι (περίπου 2% του πληθυσμού!) πάσχουν από αυτήν. Ίσως έχετε μακροχρόνια εμπειρία και σήμερα αναζητάτε νέες γνώμες και θεραπείες. Ίσως γνωρίζετε ελάχιστα πράγματα και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να κάνετε. Και προσοχή: μη σας τρομάζει το όνομα! Η ψωρίαση δεν έχει καμία σχέση με τη ψώρα που είναι μεταδοτικό νόσημα.
Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο που ακολουθεί σκοπό έχει να σας εξηγήσει ορισμένα θέματα σχετικά με τη ψωρίαση και να σας δώσει συμβουλές πως να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία.

ΕΞΕΛΙΞΗ - ΠΟΡΕΙΑ
Ενα γεγονός που προβληματίζει στην ψωρίαση είναι ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της σε κάθε συγκεκριμένο άτομο. Μερικοί άνθρωποι προσβάλλονται από σταγονοειδή ψωρίαση μια και μοναδική φορά σε νεαρή ηλικία και δεν παρουσιάζουν ξανά ποτέ ψωρίαση. Αλλοι προσβάλλονται περισσότερες φορές από ψωρίαση που κάθε φορά περνάει μόνη της, ενώ άλλοι έχουν νόσο που επιμένει για χρόνια. Αλλοι πάλι, μπορεί να εμφανίσουν διάφορες μορφές της νόσου σε διαφορετικές περιόδους της ζωή; τους. Κανείς δεν μπορεί να πει πως θα εξελιχτεί, αν θα σταματήσει ή θα χαθεί για χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα, χωρίς προβλήματα υγείας συνήθως, εκτός της περιπτώσεως που συνυπάρχει αρθρίτις και της περιπτώσεως που μεταπίπτει σε Γενικευμένη Φλυκταινώδη μορφή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Κατά βάσιν είναι άγνωστης αιτιολογίας νόσος.
Η κληρονομική προδιάθεση: πάνω από 1/3 των ασθενών αναφέρει ότι κάποιο συγγενικό του πρόσωπο έχει τη νόσο. Αν έχει ο ένας γονιός οι πιθανότητες να έχει ο απόγονός τους είναι περίπου 8% ενώ αν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση οι πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί σε κάποια στιγμή της ζωής του, φτάνουν το 41%. Το σίγουρο είναι ότι σε ορισμένα άτομα με «προδιάθεση» επιδρούν γνωστοί και άγνωστοι εκλυτικοί παράγοντες με συνέπεια την εμφάνιση της νόσου.
Μερικές φορές ορισμένα φάρμακα (βλ. επόμενη παράγραφο), μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την εμφάνιση της νόσου, ιδίως αντιϋπερτασικά, αντιφλεγμονώδη για αρθρίτιδα, το λίθιο που δίδεται σε ψυχιατρικούς ασθενείς, η κορτιζόνη από το στόμα αλλά και η χρήση πολύ δυνατών κορτιζονούχων σκευασμάτων, ανθελονοσιακά κ.ά.
Το άγχος είναι ο πιο σταθερά ευρισκόμενος παράγοντας εμφάνισης ή επιδείνωσης της ψωρίασης, παρ' όλο που μερικές μελέτες απορρίπτουν το ρόλο του.
Η στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (συνήθως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα) εκλύουν ή επιδεινώνουν τη νόσο στη σταγονοειδή της κυρίως μορφή. Πείτε το στο γιατρό όταν θα τον επισκεφτείτε ότι έχετε προβλήματα με το λαιμό σας, τις αμυγδαλές κλπ.
Το αλκοόλ μάλλον επιδεινώνει τη νόσο.
Οι τραυματισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί η ψωρίαση έχει μια «παραξενιά»: πάει και βγαίνει εκεί που έχουμε τραυματιστεί (πάνω σε ουλές, σημάδια κλπ).
Ο ήλιος και η θάλασσα αντίθετα στο 95% των περιπτώσεων, αποτελούν τη καλύτερη θεραπεία για τη ψωρίαση. Μόνο σε ένα «άτυχο» 5,5% η νόσος επιδεινώνεται με τον ήλιο και κυρίως σε μεγάλες ηλικίες και σε γυναίκες («φωτοευαίσθητος ψωρίαση»).
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΨΩΡΙΑΣΗ
Φάρμακα που προκαλούν Ψωρίαση φλυκταινώδη : acetylsalicylic acid, atenolol, εμβόλιο (πολυομυελίτιδα), carbamazepine, cyclosporines, diltiazem, sulfonamides, penicillin, salicylates, opiates, corticosteroids, antimalarial drugs (chloroquine, chloroquine-like compounds), arsenic, lithium, propranolol.
Φάρμακα που προκαλούν συνήθως έξαρση της ψωρίασης : angiotensin - converting enzyme inhibitors, GM - CSF, lithium, gold and metal salts (gold, arsenic), β - blockers (particularly practolol, propranolol, oxyprenolol, pindolol), antimalarial agents (chloroquine, hydroxychloroquine, mepacrine, primaquine), quinidine, vaccinations, vitamin A derivatives, interferon-α, NSAIDs (indomethacin, phenylbutazone, acetylsalicylic acid, meclofenamate), iodine, clonidine, digoxine, testosterone, progesterone, tetracycline, terfenadine.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ (πως προκαλείται;)
Πως προκαλείται ακριβώς η ψωρίαση δεν ξέρουμε. Ξέρουμε όμως πολύ καλά σε τι ΔΕΝ οφείλεται: Δεν αποτελεί μορφή καρκίνου, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι δεν μπορεί κάποιος να την κολλήσει. Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν έχει σχέση με κάποια τροφή.
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λίγο τη παθογένεια της νόσου: Το φυσιολογικό δέρμα (ΦΩΤΟ 1) αποτελείται από δύο στρώματα: το εξωτερικό στρώμα ονομάζεται επιδερμίδα και το κάτω από αυτή, χόριο. Η επιδερμίδα είναι φτιαγμένη από εκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται κοντά στο σημείο που ενώνεται η επιδερμίδα με το χόριο. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά μετακινούνται προς την επιφάνεια της επιδερμίδας όπου νεκρώνονται και αποτελώντας το ξερό κεράτινο στρώμα του δέρματος. Τα νεκρά αυτά κύτταρα αποβάλλονται από το δέρμα σε μικρές ποσότητες, υπάρχει δηλαδή μια συνεχής απολέπιση που όμως στα φυσιολογικά άτομα δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Τα κύτταρα αυτά κάνουν φυσιολογικά περί τις 28 μέρες να φτάσουν από το χόριο στην επιφάνεια και να αποπέσουν (βλ. παρακάτω πίνακα). Στο ψωριασικό δέρμα τώρα (ΦΩΤΟ 2), ο xρόνος αυτός μειώνεται στις 4 ημέρες και έτσι : Τα κύτταρα στην επιφάνεια δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και γι αυτό παραμένουν κολλημένα μεταξύ τους και δεν πέφτουν. Ετσι δημιουργούνται τα λέπια που φαίνονται, ενώ το δέρμα είναι κόκκινο και ερεθισμένο.
Η επιδερμίδα στη Ψωρίαση
Φυσιολογική (Φωτ. 1) Ψωρίαση (Φωτ. 2)
Μιτώσεις Περίπου 0.4 % Περίπου 2.5 %
Σύνθεση DNA Περίπου 3 % - 5 % Περίπου 20 % - 25 %
Κυτταρικός κύκλος Περίπου 45,7 ώρες Περίπου 37,5 ώρες
Transit time Περίπου 28 μέρες Περίπου 3 - 4 μέρες
Μεταβολισμός κυττάρων Φυσιολογικός Πολύ αυξημένος
Γλυκογόνο - + + +
Δομικές πρωτεϊνες Φυσιολογικές Ελαττωμένες


ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Αφού αναφερθούν τυχόν εκλυτικοί παράγοντες ή κληρονομικότητα, ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας σε όλη την επιφάνειά του και όχι μόνο σε μέρη που είναι εύκολο σε σας να του δείξετε. Όπως αναφέρθηκε, η χρόνια κατά πλάκας ψωρίαση έχει τη τάση να εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος των αγκώνων και των γονάτων, ενώ π.χ η δερματίτιδα παρουσιάζεται συχνά στη μέσα πλευρά των αγκώνων και των γονάτων. Ο γιατρός θα εξετάσει τα νύχια των χεριών και το κεφάλι σας για να δει αν έχουν κι αυτά προσβληθεί. Μη διστάσετε να του αναφέρετε τυχόν προβλήματα που έχουν στις πτυχές του δέρματος και τα κρυφά σημεία. Εξετάζοντας όλο το δέρμα, ο γιατρός θα μπορέσει να σχηματίσει πιο σαφή γνώμη και να αποφασίσει το είδος της θεραπείας.
Μετά την εξέταση, μάλλον θα είναι σε θέση να σας πει αν έχετε ψωρίαση ή όχι. Μερικές φορές μόνο μπορεί να είναι δύσκολο και γι αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία δέρματος.
Το επόμενο θέμα που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας είναι το τι προβλήματα σας δημιουργεί η ψωρίαση. Χρήσιμο θα ήταν να του πείτε τι θεωρείτε χειρότερο στην περίπτωσή σας. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να αποφασίσει τη καταλληλότερη θεραπεία. Για παράδειγμα, πιθανόν να έχετε μερικές κηλίδες στα μπράτσα και στις κνήμες, όμως αυτό που πραγματικά σας βασανίζει είναι τα λέπια στο κεφάλι. Ο γιατρός δεν διαβάζει τη σκέψη σας κι αν εσείς δεν του μιλήσετε εκείνος μπορεί να επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στη θεραπεία των μπράτσων και των κνημών, ενώ το πραγματικό σας πρόβλημα εντοπίζεται στο δέρμα του κεφαλιού.
Θα πρέπει ακόμα, να πείτε στο γιατρό κατά πόσον η ψωρίαση δημιουργεί προβλήματα στην εργασία και στη κοινωνική σας ζωή. Για παράδειγμα μπορεί η ψωρίαση στα χέρια να γίνει αίτιο να χάσετε τη δουλειά σας αν είστε υπάλληλος σε κατάστημα. Αν αυτό αποτελεί το μεγάλο σας πρόβλημα, πείτε το στο γιατρό σας. Ίσως έτσι να αποφασίσει να σας χορηγήσει μία άλλη θεραπεία.
Η διάγνωση γίνεται εξετάζοντας το δέρμα, νύχια (βλ. φωτ. 4) και το τριχωτό της κεφαλής. Ίσως χρειαστεί να γίνει και μια βιοψία δέρματος για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
Ίσως νομίζετε ότι η ψωρίαση είναι ίδια σε όλους, δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψωρίασης. Όταν διαπιστώσετε από ποια μορφή ψωρίασης πάσχετε, θα ήταν ωφέλιμες κάποιες συμβουλές για τη θεραπεία που θα σας ταίριαζε καλύτερα.


α. Χρόνια κατά πλάκας ψωρίαση
Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή (ΦΩΤΟ 3) και διακρίνεται από κόκκινες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Συχνά εμφανίζονται κηλίδες στους αγκώνες, τα γόνατα και χαμηλά στη πλάτη, αν και ολόκληρο το σώμα μπορεί να προσβληθεί. Μπορεί να επεκταθεί σε κεφάλι και νύχια, αλλά σπάνια προσβάλλεται όλο το πρόσωπο.

β. Σταγονοειδής Ψωρίαση
Το δέρμα καλύπτεται από μικροσκοπικά κόκκινα σημάδια. Είναι η μορφή που συνήθως εμφανίζεται μετά από πονόλαιμο ή κρυολόγημα. Αν παρατηρήσουμε από πολύ κοντά τα σημάδια και τα ξύσουμε μετά χέρια θα δούμε να ασπρίζει το γνωστό λέπι, όπως και στη προηγούμενη μορφή.
γ. Ψωρίαση Πτυχών (Ανάστροφη Ψ.)
Εντοπίζεται μόνο στις πτυχές (μασχάλες, μηρογεννητικές και κάτω από τους μαστούς στις γυναίκες).
δ. Άλλες μορφές
Άλλες πιο σπάνιες μορφές είναι η Φλυκταινώδης Ψωρίαση παλαμών και πελμάτων (με κίτρινες φυσαλίδες με πυώδες περιεχόμενο) σε πέλματα και παλάμες και η Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση.


ΨΩΡΙΑΣΗ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Κατά την εγκυμοσύνη η ψωρίαση μπορεί να βελτιωθεί (40%), να χειροτερεύσει (15%) ή να παραμείνει στάσιμη (40%). Συχνά όμως, το πρώτο 3μηνο μετά τον τοκετό επιδεινώνεται στο 50% των περιπτώσεων. Τελικά όμως επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Θα λέγαμε λοιπόν σαν γενική αρχή, ότι η Ψωρίαση κατά τη κύηση τείνει να βελτιώνεται, ενώ μετά τον τοκετό να επιδεινώνεται.
Η νόσος σαν αισθητικό συνήθως πρόβλημα που αποτελεί, δεν είναι εμπόδιο για μια εγκυμοσύνη, είναι όμως ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, σε άνδρες και γυναίκες (βλ. Παρακάτω στις θεραπείες).

ΨΩΡΙΑΣΗ & ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν και προβλήματα με πόνους στις αρθρώσεις. Τότε, μιλούμε για Ψωριασική αρθρίτιδα. Συνήθως σημαίνει ελαφρούς πόνους σε μία ή δύο αρθρώσεις. Λιγότερο συχνά προκαλεί αναπηρικά προβλήματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τον ειδικό, που σε αυτή τη περίπτωση είναι ο ρευματολόγος. Κατά κανόνα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η αρθρίτιδα αυτή είναι σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 20 ετών. Μπορεί να υπάρχει και χωρίς βλάβες ψωρίασης (στην περίπτωση αυτή αναζητούμε κληρονομικότητα).

ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Παραμένει απρόβλεπτη, όπως ήταν και πριν από 150 χρόνια. Είναι ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα που μειώνει την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου, αλλά σπανιότατα είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Είναι αδύνατο να πούμε σε οποιαδήποτε περίπτωση πόσο θα διαρκέσει η νόσος, αν θα συμβεί υποτροπή ή για πόσο διάστημα θα παραμείνει εξαφανισμένη.
Πιθανοί παράγοντες που σημαίνουν ίσως μια πιο βαριά εξέλιξη, είναι η ύπαρξη κληρονομικότητας και η έναρξη σε μικρή ηλικία.
Πλήρης υποχώρηση της ψωρίασης (για διαστήματα από 1-54 χρόνια) έχουν αναφερθεί στο 40% των ασθενών ακόμα και χωρίς κάποια θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η φλεγμονή και να επιβραδυνθεί ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας. Ειδικές αλοιφές και γαλακτώματα μειώνουν το λέπι και βοηθούν στη μείωση του κνησμού όταν υπάρχει.
Ειδικές δίαιτες δεν φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Η θεραπευτική μέθοδος που θα ακολουθηθεί από τον δερματολόγο σας, θα λαμβάνει υπ ' όψιν της τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, ηλικία, είδος ζωής, και τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Μπορεί να απαιτηθούν διαφορετικοί τύποι θεραπειών και αρκετές επισκέψεις στον Δερματολόγο.
Τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ διαιρούνται σε 4 μεγάλες κατηγορίες και μπορεί να περιέχουν: κορτιζόνη, συνθετική βιταμίνη D, πίσσα, ή ανθραλίνη. Χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με το φυσικό φως του ήλιου ή την υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι πιο σοβαρές μορφές απαιτούν θεραπεία από το στόμα, με ή χωρίς φωτοθεραπεία με ακτίνες UVB ή UVA. Η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά την πλειονότητα των ασθενών, αλλά πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog


Subscribe to RSS headline updates from:
Powered by FeedBurner

Stop button Start button

ShoutBox

Τίτλος τραγουδιού σας:
Οι ακροατές σας αριθμό:
Κατάσταση του διακομιστή σας:
Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
Τελευταία σχόλια

AKMH...τι πρέπει να προσεξουμε
Marina: Ta minocin τα παίρνω κι εγω. Τώρα ξεκίνησα δε ξέρω τι αποτέλεσμα...

Ο ψυχίατρος, η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά.
: Ο γιατρος αυτος απο προσωπικη εμπειρια πηγε να με καταστρεψει...

Δωρεάν φάρμακα για ανέργους από τον ΕΟΠΥΥ! Που...
Lipozene: Simply want to say your article is as surprising. The clarity on...

Η θεραπεία για την τριχόπτωση επηρεάζει την...
Αριάδνη Κυριακού: Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αλλά κρατάω τις επιφυλάξεις μου. Μπορείτε...

Διατροφή και τριχόπτωση
Χρήστος: Αν και τρώω πάρα πολλά φρούτα και γενικά προσέχω, η τριχόπτωσή...

Ανδρολογία
Giorgos: Έχω δει κάποιους εδώ: http://www.doctoranytime.gr/s/Ourologos...

Ανδρολογία
Giorgos: Πολύ σημαντικό το μήνυμα του άρθρου σας. Μήπως έχετε να μου...

Καρκίνος του προστάτη
Κατερίνα Λυκ.: Ποιά είναι η άποψή σας για αυτούς εδώ: Doctoranytime

Καρκίνος του προστάτη
Κατερίνα Λυκ.: Γιατρέ, Το άρθρο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Έχετε να μου...

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
μαριος : εχω το ιδιο προβλημα με αλαγη χρωματος στη βαλανο και φαγουρα...

Δημοφιλείς εγγραφές

Δημοφιλείς εγγραφέςΔιατροφή στην εφηβεία (32)
Ηπατίτιδα,Η μόλυνση γίνεται συνήθως με την... (22)
Τι είναι Αυχενικό Σύνδρομο; (13)
Γαστρεντερίτιδα (13)
AKMH...τι πρέπει να προσεξουμε (12)
Μολυσματική τέρμινθος (6)
Χρόνια μέση ωτίτιδα - Χολοστεάτωμα (6)
Πότε πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα μια ελιά στο... (5)
Ο ψυχίατρος, η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά. (5)
Οι γόνιμες μέρες (5)

... Δείτε ακόμα:

 • Ιούνιος 2013 (2)
 • Μάιος 2013 (8)
 • Απρίλιος 2013 (4)
 • Μάρτιος 2013 (12)
 • Φεβρουάριος 2013 (14)
 • Ιανουάριος 2013 (23)
 • Δεκέμβριος 2012 (18)
 • Νοέμβριος 2012 (25)
 • Οκτώβριος 2012 (40)
 • Σεπτέμβριος 2012 (16)
 • Αύγουστος 2012 (10)
 • Ιούνιος 2012 (3)
 • Μάιος 2012 (20)
 • Απρίλιος 2012 (45)
 • Φεβρουάριος 2012 (7)
 • Ιανουάριος 2012 (21)
 • Δεκέμβριος 2011 (70)
 • Νοέμβριος 2011 (113)
 • Οκτώβριος 2011 (50)
 • Σεπτέμβριος 2011 (75)
 • Αύγουστος 2011 (15)
 • Ιούλιος 2011 (10)
 • Ιούνιος 2011 (9)
 • Μάιος 2011 (14)
 • Απρίλιος 2011 (37)
 • Μάρτιος 2011 (36)
 • Φεβρουάριος 2011 (10)
 • Ιανουάριος 2011 (3)
 • Δεκέμβριος 2010 (1)
 • Νοέμβριος 2010 (15)
 • Οκτώβριος 2010 (9)
 • Σεπτέμβριος 2010 (21)
 • Αύγουστος 2010 (17)
 • Ιούλιος 2010 (81)
 • Ιούνιος 2010 (130)
 • Μάιος 2010 (104)
 • Απρίλιος 2010 (41)
 • Μάρτιος 2010 (39)
 • Φεβρουάριος 2010 (18)
 • Ιανουάριος 2010 (99)
 • Δεκέμβριος 2009 (59)
 • Νοέμβριος 2009 (24)
 • Οκτώβριος 2009 (69)
 • Σεπτέμβριος 2009 (6)
 • Αύγουστος 2009 (14)
 • Ιούλιος 2009 (30)
 • Ιούνιος 2009 (141)
 • Μάιος 2009 (128)
 • Απρίλιος 2009 (62)
 • Μάρτιος 2009 (5)
 • Φεβρουάριος 2009 (47)
 • Ιανουάριος 2009 (19)
 • Δεκέμβριος 2008 (2)
 • Νοέμβριος 2008 (6)
 • Οκτώβριος 2008 (16)
 • Ιούλιος 2008 (16)
 • Ιούνιος 2008 (1)
 • Μάιος 2008 (36)
 • Απρίλιος 2008 (77)
 • Μάρτιος 2008 (62)
 • Φεβρουάριος 2008 (57)
 • Ιανουάριος 2008 (119)
 • Δεκέμβριος 2007 (119)
 • Νοέμβριος 2007 (54)
 • Οκτώβριος 2007 (27)
 • Σεπτέμβριος 2007 (16)
 • Αύγουστος 2007 (44)
 • Ιούλιος 2007 (10)
 • Ιούνιος 2007 (35)
 • Μάιος 2007 (89)
 • Απρίλιος 2007 (62)
 • Μάρτιος 2007 (83)
 • Φεβρουάριος 2007 (112)
 • Ιανουάριος 2007 (243)